Çilekli Dondurma


Uzun bir aradan sonra ilk defa otobüse bindim bugün. Her zaman olduğu gibi bugün de kulaklığımı takıp müzik dinliyormuş edası verdim kendime. Şoförün arkasındaki yan oturulan koltuklara oturmuştum. Hayal dünyam ile bütünleştiğim tam o sırada karşıma oturdu.

30'lu yaşlara yavaş yavaş merdiven dayamış zenci bir erkekti ve bir bina da işçi olarak çalıştığı giydiği kıyafet ve yaz sıcağında ayağında olan Timberland Cat botlarından belliydi. Ama bunlar bu yazının sebebi değil. Bu yazının sebebi elinde bir külah dondurma ile otobüse binmesi. Değiştiriyorum. Elin de, çilekli bir külah dondurma ile binmesiydi.

Kafamın üstünde bir bulut belirdi ve "Erkekler genellikle çikolatalı ya da vanilyalı tadlardan hoşlanmaz mı?" diye düşündüm. Babam çikolatalı sever, abim ne bulursa onu yer mesela. Yadırgadım. Ben daha önce hiç bir erkeğin "Çilekli olsun." dediğini duymadım. 

Sonra daha çok düşündüm. Neden sevmesin ki? 
Doğduğumuz günden itibaren halk tarafından bazı köşelere itiliyoruz. Halk pembe rengini kız için, maviyi de erkek için seçmiş. Yeni doğacak kız evladına pembe hırkalar örülür, pembe ayakkabılar alınır, odası pembeye boyanır. Konuşmaya başlayıp renkleri öğrenene kadar da bu böyle gider. 

Sorun da tam burada işte. Dünya'nın öyle bir döngüsü var ki, herkes birbirine uyum sağlamaya çalışıyor. Yalnızlıktan korkuyorlar. Tutabildikleri taşlara sımsıkı sarılıyorlar. 

Hayat bu şekilde devam ederken, herkesin ağzından çıkan kelime aynı. "Herkesleşme"
Kızların ve erkeklerin yapabilecekleri işler bu kadar sınırlanmış iken ne demek herkesleşme? Uçabilme kabiliyetini (en azından şimdilik) edinemeyeceğimizi sende bende gayet iyi biliyoruz. 

Beni düşündüren kişileri seviyorum. 

Sağlıkla Kalın.

Okumak istersen;
Uzaklardayim

14 comments:

  1. Toplumumuzun bize işlemeye çalıştığı belirli şeyler var gerçekten, ben en çok kız erkek ayırımına kızıyorum toplumumuzun açıkcası. Erkektir yapar var ve sen kızsın sen yapma var. Tabi tam tersi erkek için de geçerli, kız olduğum için yolda pamuk şekeri yiyie dolaşabilirim ama bir erkek öle dolaşsa oğlum bu ne diyoruz. Aslında hep ön yargılarla yetişiyoruz :) Güzel ve düşündürücü bir yazı olmuş.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bu konuya da değinmiştim aslında ama sonradan siliverdim. Ne yazık ki biz de o halkın içindeyiz ve ister istemez biz de yadırgadıklarımızı eleştirebiliyoruz.

      Delete
  2. Doğru bir bakış açısı. Zaten sebebini de bulmuşsun. Ebeveynlerin cinsiyetleri keskin sınırlarla çizmesi, cinsiyetlere aşılması zor anlamlar ve sıfatlar yüklemeleri. Ama, rahat bırakmak gerek. Kadın veya erkek olarak değil, insan olarak görmek, görülmek gerek.

    Yalnız, sen de karşına oturan kişiden zenci diye söz etmişsin:) Bu da bir ayrım. Siyahi deyince o ayrım kaybolabiliyor. Yazını okurken benim dikkatimi çeken ufak bir şey. Yanlış anlaşılmam umarım.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabiki de yanlış anlamam! Ben nasıl açık konuşabiliyorsam, insanların da bana öyle olmasını isterim. Bir önceki yorumda da bunu dile getirmiştim. Bazı konular o kadar kafamıza işlemiş ki, istemeden de olsa biz de insanları köşelerine itiyoruz. Oturup düşündüğün de anlıyor insan yaptığı yanlışı :)

      Delete
  3. Toplum dayatmalarına karşıyım. Ama "pembe" ne şekilde olursa olsun erkeklerde garip duruyor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Goz alismadigi icin garip duruyor gibi gozukebilir :)

      Delete
  4. Çok güzel bir konuya değinmişsin . mesela ben pembe rengi hiç sevmam ama çilekli dondurmanın rengi pembe diyede yememezlik yapmam :) .

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) pembe rengini ben de pek sevmiyorum acikcasi

      Delete
  5. Düşündürmekle kalmamış bir de sana yazı yazdırıp bizi de düşündürmüş kereta :) Bu arada ben turdan döndüm ve üzülerek söylüyorum çok çok istememe rağmen Artvin'e gidemedik :( Başka zaman gideceğiz ama sadece Artvin'i gezeceğiz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olsun kısmet değilmiş. Dediğiniz gibi bir dahaki sefere inşallah :)

      Delete
  6. Enteresan bakış açısı, gözlemlemeni sevdim :)

    ReplyDelete
  7. vay bee bi dondurmadan neler düşünmüşsüüüün :)))

    ReplyDelete

Yorumunun ne kadar değerli olduğunu anlatmaya calışsam altından kalkamam. Bunu bil istedim.